Direktlänk till inlägg 25 november 2013

Saffranskransar

Av Anna E - 25 november 2013 10:47

Saffranskransar en med mandelmassa och en traditionell med russin utan mandel och nötter för nötallergiker. Mandelmassan gör kransen lite saftigare men ett trick för att russinen ska hålla sig saftiga är att blötlägga dem i lite hett vatten ca 5 min innan de läggs i kransen och på den så torkar de inte ihop på samma sätt i ugnen. Vill man kan man också lägga dem i exempelvis lite rom.

Receptet är för två kransar men går att dubblera om man vill göra fyra på en och samma gång.

25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 paket saffran
finrivet skal från en halv apelsin
1/4 tsk salt
3/4 dl socker
1 ägg
8 dl vetemjöl

fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
russin

garnering:
ägg till pensling
pärlsocker
hackade nötter
russin

Rör ut jästen i 1 dl kall mjölk. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken, värm så temperaturen blir 37 grader. Häll på jästspadet och rör. Mortla saffran med ca 1 tsk socker för att få fram mer av saffranssmaken. Blanda ner salt, saffran, socker, apelsinskal och uppvispat ägg. Arbeta ner vetemjölet. Använd så mycket att degen släpper från bunken. Tänk på att inte använda förmycket då degen blir tung och ibrödet inte lika luftigt. Jäs under bakduk till dubbel storlek ca 45 min (minst 30 minuter). Baka ut och dela i två delar. Kavla till fyrkanter och bred på smör och riv över mandelmassa eller strö russin på. Rulla ihop och skär i skivor (2-3 cm tjocka). Lägg i två runda, smorda formar med avtagbar kant och låt bullarna ?jäsa ihop? under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade nötter eller russin och pärlsocker. Grädda i ca 15 minuter i 225 grader.
Lycka till!

Bullar · Jul
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna E - 12 mars 2014 22:45

Av Anna E - 25 november 2013 09:22


Dags att dra igång julstöket i köket! Älskar julen och alla möjligheter till bak, pyssel och att umgås med alla nära och kära! Under dec (vi smygstartar i nov ;)) ska det bakas och göras småkakor, pepparkakor, lussebullar och julgodis. Jag kommer att...

Av Anna E - 8 november 2013 07:11

Den här kladdkakan är verkligen enkel och snabb att göra men blir en liten extra tvist på den vanliga kladdkakan eftersom den är gjord på vit choklad och med ett stänk av citron. Citronen är viktig för balansen då kakan annars lätt blir alldeles för ...

Av Anna E - 6 november 2013 17:00


Dessa mumsiga bullar är från Leila Lindholms recept, jag har dock förenklat receptet något vad avser vaniljkrämen.        Vaniljbullar ca 18 st   1 msk kardemummakärnor 3 dl mjölk 50 g jäst 1½ dl strösock
er ½ tsk salt 150 g mjukt smör 1 äg...

Av Anna E - 4 november 2013 15:15


Dessa små hallongrottor gick åt med strykande åtgång på senaste fikan med släkten så nästa gång gör jag dubbel sats av receptet nedan!            Små hallongrottor ca 20-25 st (kan göras sockerfria för tex diabetiker)   125 g smör 3/4 ...

Presentation

Bakbloggen med smaskiga, roliga och goda recept!

Anna heter jag, 28 år sambo och mamma till en liten fantastisk dotter född -13.
Jag fick mitt stora bakintresse från min mormor, därav namnet på bloggen =). Ska försöka delge er enkla men goda recept so

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards